Curtan

Alla inlägg under mars 2013

Av Curt - 22 mars 2013 15:43

 

Vi lämnar ställplatsen i Valencia de Don Juan o h tar betalväg över Pyrenéerna. Det är rejäla stigningar och lika många nerförslut. Vädret är inte så bra, det småregnar och tempen är nere vid +4 gr. Bergssidorna blir vitare och vitare och man börjar tro att man befinner sig i Nordnorge. Efter en lång tunnel mot Oveido förändras vädret, nu är det helt plötsligt solsken och + 17.  Vi anländer till camping Deva där vi tar in för en natt.   

Av Curt - 20 mars 2013 17:39

 

Salamanca är huvudstad i provinsen Kastillien och Leon och har en folkmängd av ca 192 000. Det är en utpräglad universitetsstad vilket man kan se av alla ungdomar som flanerar i stan. Det finns två catredaler från 1200 talet och från 1600 talet, dom två är ihopbyggda. Tyvärr så var dom stängda så vi fick inte besöka dom, men stora är dom. Plaza Mayor är ett rektangulärt torg som lite påminner om Marcusplatsen i Venedig, dock var priserna lite lägre och det fanns inga duvor där. Vi har gått runt i dom små butikerna och ögonshoppat, just så mycket mer kan man inte göra.


Av Curt - 18 mars 2013 17:18

 

På bilden, bakgrunden i kyrkan är snidat i ek, ett konstverk värdigt en mästare.

Ursprunget till Cáceres går tillbaka till förhistorisk tid, vilket framgår av målningarna i Cuevas de Maltravieso (Maltravieso Caves) som går tillbaka till slutet av paleolitiska perioden.Besökare kan se lämningar från medeltiden. Cáceres har fyra huvudområden som ska utforska,De judiska kvarteren, den moderna centrum och utkanter.

Den första bevis för människor som lever i Cáceres är från sent paleolitiska eran, ca 25.000 BC. Cáceres som stad grundades som Castra Caecilia av Quintus Caecilius Metellus Pius och började öka i betydelse som strategisk staden under romersk ockupation, och staden tyder på att det var ett blomstrande centrum så tidigt som 25 f Kr. Några rester av den första stadsmuren byggdes av romarna i 3 och 4 århundraden fortfarande finns, inklusive en gateway, Arco del Cristo.

Efter nedgången av det västra romerska väldet, var staden ockuperad av den visigoterna , och gick in i en period av nedgång till araberna erövrade Cáceres i den 8: e århundradet. Staden tillbringade de närmaste århundradena mestadels under arabiskt styre, även om makten varvades flera gånger mellan morer och kristna. Under denna tid, araberna byggde staden, inklusive en vägg, palats och olika torn, bland Torre de Bujaco. Cáceres har återerövrade av de kristna i det 13th århundradet (1229). Under denna period hade staden en viktig judisk kvartal: i den 15: e talet, då den totala populationen var 2.000, levde nästan 140 judiska familjer i Cáceres. Den judiska befolkningen fördrevs av drottning Isabella och Ferdinand av Aragonien i 1492, men många rester av den judiska närvaron av perioden kan fortfarande ses i dag i Barrio San Antonio.Allt saxat ur Wikipedia

 

 

Av Curt - 17 mars 2013 20:13

Vi lämnar Zafra och kör mot regionshuvudstaden Merida i Extremadura som är känd för sin romerska historia.

Vi kan beskåda en av dom längsta romerska broar (792 m) som går över floden Guadiana.

 

Staden grundades 25 bc efter order av kjesar Augustus. Staden har ca 55000 invånare och är den tredje största staden i Extremadura efter Caceres och Badajoz

 

Akvedukten Los Milagros var en del av vattenförsörjningen till Mérida från fördämningen Proserpina som var belägen fem kilometer från staden. Den konstruerades under kejsar Augustus, det vill säga, i slutet av första seklet f.Kr eller i början av första seklet e.Kr Akvedukten är väl bevarad, framför allt den del som korsar floden Albarregas.

 

Byggnaden föranstaltades av konsuln Marco Vipsania Agrippa och invigdes, sannolikt, mellan åren 16 bc och 15 bc

Byggnaden är en av de mest spektakulära i staden och härbärgerar sedan år 1933 Méridas festival för klassisk teater Festival de Teatro Clásico de Mérida med vilken teatern har återtagit sin ursprungliga funktion och blivit mer än bara en dekoration. Teatern har läktare för 6 000 åskådare, uppdelade i tre zoner: imacaveamedia och summa (den sistnämnda är mycket förfallen för närvarande), orkesterdike, plats för kören, scenen eller pulpitum och slutligen själva scenbyggnaden, en av de mest spektakulära och karakteristiska vyerna. Scenbyggnaden bildas av två kolonnrader med korintiska kapitäl med baser och kornicher av marmor, som pryds av skulpturer mellan kolonnerna och i den öppnar sig tre dörrar. Den centrala kallas valva regia(drottningsporten) och två sidodörrar som kallas valvae hospitalia (gästportar). Bakom scenen finns en trädgård med en pergola. Hela staden Merida andas romersk historia, Museét i närheten är mycket sevärt, att besöka staden är ett måste om man är i närheten. Informationen är  hämtad från Wikipedia.



Av Curt - 15 mars 2013 20:36

 

Tillsammans med Fam Danneman lämnar jag Albufeira för att köra  västra sidan av Spanien upp mot Bilbao.

Följer N 125 för att slippa betvägen A22, det är många rondeller att åka igenom. Stannar en stund i Tavira och handlar lite grejor hos kinesen, bla ett myggtennisracket som laddas med 220v, finns inte i Svedala. Vid Huelva tar vi N 435 mot  Badajoz. I byn Jabugo kör vi in för att handla av den berömda Jabugoskinkan, och där for det 39€ för några skinkbitar, men vilken butik, det hängde skinkor överallt. Tiden lider så vi blev tvugna att stanna i Zafra på den officiella ställplatsen. I morgon kör vi till Merida och tar in på campingen. Tilläggas skall att vägen N 435 är en mycket vacker väg dock lite kurvig och backig.

Av Curt - 13 mars 2013 18:01

 

Så var det då dags för bronsmatchen Sverige-Norge. Det började bra med att Sverige tog ledningen efter 15 minuter. Norge kvitterade till 1-1 men i andra halvlek ledde Sverige med 2-1- På övertid och när bara 30 sek återstod kunde Norge kvittera efter schabbel i Svenska försvaret.

 

För att avgöra det hela blev det straffläggning. Hammarström tog en straff men sedan gjorde Sverige bort sig totalt med att missa målet 2 gånger och Norge vann matchen och tog bronset.

 

Trots Bosse Petterssons fenomenala insats som hejaklacksledare så fick vi gå med sänkta huvuden och gratulera Norge till segern

Av Curt - 11 mars 2013 12:45

 

Det har regnat en del under natten, men lagom till den första matchen mellan Norge och Tyskland blir det uppehåll. Det blir en välspelad match där norskorna biter ifrån sig riktigt bra, trots  den norska kämpaglöden slutar matchen i Tysklands favör med 2-0

 

1 timme senare är det dags för Sverige mot Usa. Redan efter 4 min nätar Lisa Dahlkvist ett 35 meters skott. Usa kvitterar 10 min in i andra halvlek till oavgjort Sverige spelar suveränt och ger verkligen Usa ett ordentligt motstånd. 

Sverige kommer nu att få möta Norge om bronset, matchen spelas i Lagos på Onsdag

 

 

Av Curt - 10 mars 2013 13:00

 

Har lämnat Albufeira för Lagos där matchen Sverige-Usa skall gå på Måndag. Ställplatsen är ingen höjdare, lerjord och resultatet visar sig när det börjar regna, och regnar gör det med besked och blåser. Tycker synd om storkarna där uppe på stolpen, dom är verkligen utsatta. Nu är det bara att hoppas att vädret blir bra till i morgon

Presentation


Övervintrare i Spanien med husbil

Fråga mig

24 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards