Curtan

Alla inlägg under april 2013

Av Curt - 16 april 2013 19:08

 

Det blåser bra och är mulet när vi lämnar Calais. Det är ca 5 mil till Dunkerque där vi gör ett stopp och besöker museét som beskriver evakueringen i Maj och Juni 1940 efter det misslyckade invasionsförsöket. Under tiden 27 maj till 4 Juni evakuerades ca 330 000 man, 5000 fick sätta livet till. Efter museébesöket fortsatte vi till Belgien och Camping Kleinstrand som ligger mellan Oostende och Brugge 

Av Curt - 15 april 2013 15:45

 

Backade ut från ställplatsen för att köra in till stan och ta ut lite slantar. Sedan till Mc Donalds för en kortare uppkoppling, dock ingen bloggning. Betalade lite räkningar bara. Ett stopp på Lidl för påfyllning av vatten och påläggsförrådet. Hade för avsikt att besöka kalkstensklipporna, men det sket sig. Här hade man satt upp en överliggare så att inga husbilar kunde ta sig upp. Åkte istället tillbaka in till stan och parkerade vid Town Hall. I parken bredvid ligger det ett stor bunker som numera är omgjord till museé. Man kunde se foton från kriget och det var inte mycket kvar av Calais, det var bara Town Hall som var oskadd. Mötte upp Fam Danneman och vi gick och åt en mycket god köttbit på en närbelägen restaurang, Ingegerd tog Prawns och dom var stora. En bra restaurang som jag gärna återvänder till.

Av Curt - 14 april 2013 15:45

 

Lite försenat så kommer här en uppdatering

Har anlänt till Calais och ställplatsen. Inväntar nu Dannemans som kommer med färjan i morgon från England. Det är strålande varmt och jag sitter och solar med bar överkropp, skönt. Imorgon kväll anländer Roland & Ingegerd. Det har brunnit rejält här, Åtminstone 3 restauranger och ett apotek är förstört plus flera lägenheter. 

Av Curt - 12 april 2013 16:56

 

Tog den lilla bussen in till köpcentret Auchan där jag bytte till linje 1 för vidare färd in mot Dieppe. 1€ kostade det och det gällde för båda bussarna, billigt. Regnet hänger hela tiden i luften så paraplyet är med. Det första som jag träffar på är den gamla kyrkan St Jacques som började byggas på 1100 talet, men brann ner 1195. 1283 byggdes då den nuvarande kyrkan och man ser på fasaden att det är slitet. Kyrkan var stängd så jag fick inte se någonting inne. Strosade runt i centrum, tog en öl gick runt en stund till innan jag åt en bit mat. Det har nu börjt blåsa rejält när jag letar rätt på busshållplatsen för tillbakafärden. Tillbaka i husbilen och nu strålar solen men det blåser ordentligt.   

Av Curt - 11 april 2013 13:33

 

Från Arromanches väljer jag att köra icke betalväg till Dieppe, det blir många rondeller och många små byar att passera, men man får ju se lite. Jag tar in på Camping Marqueval som ligger några kilometer från Dieppe. Det är en acsi camping men det är nog mest långliggare som står här med sina villavagnar. Idag regnar det, ja vad annars ska det göra, men förhoppningsvis blir det uppehåll i morgon då jag skall ta bussen in till Dieppe. En liten buss som skall beställas 1 dag i förväg. Det finns 2 fiskesjöar men dom är grumliga och det finns visst bara karp i dom, avstår nog från fisket.   

Av Curt - 10 april 2013 20:04

 



Det var här man landsatte det tyngre artilleriet som stridsvagnar och kanoner, kvar vid stranden ligger det fortfarande delar av den flytande piren som ett krigsminne. Man sänkte även 15 gamla fartyg som hade till uppgift att  vara vågbrytare inför monteringen av sektionerna. Hamnarna kallades för Mulberry. Man byggde 2 hamnar, den ena vid Omaha Beach och den här i Arromanches som kallades Gold. Museét är sevärt och absolut värt ett besök. 

Efter besöket så gick jag till Bodegan och köpte mig en 5 årig Calvados, jag befinner mig ju i distriktet Calvados, en liten hutt som sängfösare.   


Av Curt - 9 april 2013 19:45

 

Lämnar Hornfleur och kör till Ranville och Pegasus Bridge. Det är en mycket intressant vandring i Memorial Center.

På bilden ser man den riktiga bron som är uppflyttad till centret, det är en ny bro på den gamla platsen. På natten den 5 Juni 1944 kom 181 män under ledning av Major John Howard i sex Horsa glidplan för att ta Pegasus Bridge och Horsa Bridge, detta skedde några timmar före den stora invasionen D Dagen. Tyskarna blev helt överraskade och broarna togs på bara 10 minuter, 2 man förlorades.


Efter att ha gått runt ett par timmar åker jag  vidare till Arromanches Les Bains där jag står över natten

(saxat från Wikipedia)

Av Curt - 7 april 2013 19:06

 

Kall natt, frost. Solen stiger och mitt på dan är det +15 i solen.Jag tar M1 till Louvren och står i kö, den här gången gick det fort för det var första Söndagen i månaden och då är det gratis för allmänheten. Louvren är ett museéum som har sin egen klass, inget annat kan ställas i jämförelse. 4 timmar slog jag ihjäl sen var JAG less, men mycket mer fanns att se. Fortsatte med M1 till Bastille, men det var inget märkvärdigt. Jag hörde en hostning bakom mig och vände mig om, men det fanns ingen där, inbillning ?  Tog en pilsner på en närbelägen pub, därefter M1 tillbaka till Port Malliot och bussen tillbaka till campingen.  Bilden visar Napeoleons matsal, det är annat än det runda bordet man har.    

Presentation


Övervintrare i Spanien med husbil

Fråga mig

24 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards