Curtan

Senaste inläggen

Av Curt - 10 april 2017 17:05

 

Nu har jag kört den långa vägen från Mehring och till Törnich, hela 8 km. Jag har smakat på Riesling som dom producerar Och det var riktigt gott så jag investerade i 6 fl. Gården heter schmitt-hof Och man står med husbilen på gräs. Det kostar 10€ dygnet inkl el. Det finns dusch, toa, disk samt chemikal. På berget på bilden odlar han sina druvor, hur dom nu bär sig åt För att skörda är mig en gåta?

Imorgon blir det en riktig långtur till Neumagen-drohn hela 9 km


ANNONS
Av Curt - 6 april 2017 17:44



Colmar  är en stad på ca 70 000 inv och ligger i departementet haute-rihn och efter vinrutten Alsac. 1679  tillhörde Colmar Tyskland  och även 1871-1914. Staden har även hållits av svensk arme i 2 år 1632. Det är en pittoresk stad med fina shoppinggator. Den är fin att besöka och man står med husbil nere på ställplatsen vid båthamnen för 11€ inkl el

ANNONS
Av Curt - 5 april 2017 17:57

   

Bilmuseet i Mulhouse är i en klass för sig, här finns bilar som man aldrig har hört talas om, det var mycket mycket intressant att gå omkring, Jag har saxat lite historia från Wikipedia.

Bröderna Hans och Fritz Schlumpf startade sitt förstas pinneri i Mulhouse 1935. Företaget växte med allt fler spinnerier och affärerna gick så bra att Fritz kunde ägna sig åt sitt stora samlarintresse: gamla bilar. Han samlade på det mesta, men framför allt Bugatti. När Bugattifabriken i närbelägna Molsheim slutligen bommade igen i början av sextiotalet var Fritz snart på plats och köpte allt han kunde komma över: mer eller mindre kompletta bilar motorer, chassin, reservdelar och så vidare.

Från 1964 inhystes samlingen i en lokal på fabriksområdet i Mulhouse. Endast ett fåtal betrodda medarbetare visste vad som doldes därinne, trots att en hel stab av mekaniker arbetade med att renovera och vårda bilarna. I mitten av sjuttitalet hade Fritz samlat på sig runt 400 bilar, varav över 100 Bugatti.

Men textilindustrin var på nedgång och bröderna Schlumpf började avveckla sina spinnerier. I slutet av 1976 var turen kommen till fabriken i Mulhouse. De anställda gick ut i strejk och ockuperade sin arbetsplats. Ganska snart hittades Fritz samling och de anställda rasade när de insåg vart pengarna från deras arbete tagit vägen. Myndigheterna kopplades in och bröderna Schlumpf flydde till Schweiz för att undgå åtal för ekonomisk brottslighet

Arbetarna fortsatte ockupationen under ett par år. Istället för lön fick de sina inkomster genom att ta inträde till Fritz samling, som nu blivit en stor attraktion bland bilentusiaster världen över.

Av Curt - 31 mars 2017 22:26

  


 Efter att ha besökt grottan i Lacave, som var rätt så imponerande drog jag vidare mot Pech Merle. Jag tycker att det skulle vara synd att inte få se den när jag ändå är i närheten. Det blev att köra dit igen, ca 7 mil efter lika krokiga vägar som tidigare. Jag parkerar på den stora grusplanen och grillar en hamburgare under överinseende av 2 katter. Den ena ocuperade min stol men var mycket trevlig. Dagen därpå som var 31/3 en Fredag öppnade grottan först kl 14, 00. Det blev en fransk guide och jag begrep ingenting men vad gjorde det, grottan var den absolut vackraste jag har sett. Lacave var ok och grottan i Nerja kan slänga sig i väggen, det här är grottornas grotta med målningar från flera tusen år tillbaka, man talal om 29000 årJag är djupt imponerad och ångrar inte att jag körde tillbaka. Är man på vägarna i närheten ska man absolut besöka Pech Merle, man kommer inte att ångra sig

Av Curt - 30 mars 2017 17:11

 

Efter att ha besökt den fantastiska lilla stan Rocamadour var det dags för en grottur. Jag körde ca 1 mil och kom till Lacave, som kanske mest är en by men en stor grotta har dom. Man fick åka med ett tåg 1 km in i grottan för att seda gå både upp och ner. För mig var det jobbigt men det gick, men slut var jag. Det var värt besväret för grottan är mycket vacker. Stalagtiter och Stalagmiter möter varandra i olika formationer, det är en droppstengrotta och man hade ljussatt vissa ställen som förstärkte skönheten. Nästa stopp blev Martel där jag hade tänkt åka med turisttåget, som dras av ett ånglok, men se det var inte igång. Nu står jag åter i Pech Merle för att titta i en annan grotta, men här har människor bott för 29000 år sedan, och det är grottmålningarna som jag vill se.


Av Curt - 29 mars 2017 18:12

 

Rockamadour är en otrolig liten stad, den har inte mer än drygt 600 inv. Det finns bara en gata i stan och där ligger alla restauranger och shops. Högst upp i stan vid slottet finns det en stor parkering för husbilar 

och bussar. För att ta sig ner till shoppingatan får man ta två hissar som tillsammans kostar 7.20 € tur och retur.  Högst upp bodde slottsherren, nedanför bodde prästerna och längst ner det vanliga folket. Det finns en del urtidsgrottor runtomkring och jag skall besöka en av dom imorgon. Hela stan är byggd mot berget som på vissa ställen hänger över husen. Jag rekommenderar verkligen en tur hit, det är värt besväret.


Av Curt - 28 mars 2017 20:36

 

Är man nu i Pau så måste man besöka Bernadotte museet.  Släkten Bernadotte härstammar från det pyreniska landskapet Béarn där Jean Baptiste Bernadotte föddes och som blev marsalk av Frankrike, furste av Pontecorvo och sedermera kung av Sverige under namnet Karl XIV Johan. Det gick bra att hitta en parkering nere vid stationen och sedan en liten vagnhiss upp till platån, därefter en promenad på dryga kilometern. Det var lite svårt att hitta museet för det låg inklämt mellan andra hus och dåligt skyltat. Ett par timmar där innan jag återvände till husbilen för vidare färd. Målet var dom gamla grottorna norr om Cahors,  Pech Merle. Dessvärre så var dom stängda och skulle inte öppna förrän den 1 April så det var bara att vända och det var synd, för dom här grottorna har spår från 50000 år tillbaka och är en av dom få som man får gå in i.

Det blev att köra till Rockamadur. 

Pau

Av Curt - 27 mars 2017 20:00

 

Eftersom det var stängt på museet när det är Måndag så gjorde jag stan istället. Det var riktigt trevligt till att börja med, fina parker och ståtliga kyrkor. Sedan lyckades jag villa bort mig och det blev många steg på stegräknaren innan jag tog en buss tillbaka till centrum. Efter att ha släckt törsten med en öl äntrade jag bussen och åkte tillbaka till Lescar och missade naturligvis busstopet. Busschauffören stannade upp på nästa och tutade på mötande buss så att jag kunde byta och åka tillbaka, de ni fransmän kan vara trevliga.

  

Presentation


Övervintrare i Spanien med husbil

Fråga mig

24 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Curtan med Blogkeen
Följ Curtan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se